INTERVJU VELIMIR GAVRILOVIĆ, ENERGIA GAS AND POWER

Na upravo završenoj konferenciji londonskog Economista, „Svet u 2019“, jedno izlaganje je otvorilo novi pogled na fenomen snabdevanja električnom energijom. Bilo je to izlaganje ENERGIE pod nazivom „Kuda ide struja, mitovi i stvarnost, sadašnjost i budućnost“. Od kada je 2013. godine liberalizovano tržište električne energije, kompanija ENERGIA Gas and Power menja pristup u snabdevanju električnom energijom na ovim prostorima, ne samo u Srbiji već i u regionu. O novim izazovima i planovima, a još više o stanju stvari na srpskom tržištu električne energije, govori direktor ENERGIE Velimir Gavrilović.

Kakva je razlika između jedne privatne firme i državnog preduzeća za proizvodnju i snabdevanje električnom energijom?

Najbolje je za razlike pitati kupce. Kada pozovete Sektor podrške ENERGIE, uvek se neko javi, sasluša i pokuša da pomogne potrošaču, šta god da je njegov problem. Često pomažemo i u stvarima za koje nismo zaduženi, kao što su neočitana brojila, pravni problemi, oscilacije napona, asistiramo u komunikaciji sa drugim institucijama koje su nadležne za rešavanje tih problema. Trudimo se da unapredimo energetsku efikasnost naših klijenata. Veoma smo uspešni u svim zemljama u kojima poslujemo, a posedujemo i manje proizvodne kapacitete, solarne, obnovljive izvore energije. Smatramo da bismo sa načinom na koji funkcionišemo, uz resurse kojima trenutno upravlja državno preduzeće, u energetskom smislu vladali regionom.

Kakve su savremene perspektive u snabdevanju električnom energijom?

Primenjujemo savremena rešenja onoliko koliko nam dozvoljavaju lokalne tržišne prilike na konkretnom tržištu na kom poslujemo. Što se tiče maloprodaje, snabdevanja krajnjih kupaca, poslujemo u nizu država u širem regionu, u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji… U Zapadnoj Evropi, kao snabdevač, vi ste zapravo agent nabavke grupe kupaca za koju obezbeđujete električnu energiju. To su obično dugoročni aranžmani, gde snabdevač zajedno sa kupcima prati, iz dana u dan, stanje na tržištima električne energije širom Evrope. Kada procenite da je cena dostigla nivo koji je odgovarajući za budžet tog kupca, ili mislite da neće biti povoljnijih uslova, pozovete ga i zatražite potvrdu nabavke potrebne količine energije po datim uslovima.

Koje su sličnosti i razlike na tržištima u regionu, iz perspektive vaše kompanije?

Ono što je slično u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji jeste ponašanje lokalnih elektroprivreda koje se, kao bivši monopoli još uvek nisu u potpunosti oslobodile poriva da kontrolišu sve energetske tokove u zemlji, odnosno da one moraju biti jedini isporučilac struje svim kupcima u državi. Naravno, očuvanje apsolutne dominacije na tržištu košta elektroprivrede, odnosno njihove krajnje vlasnike, a to su građani. Njihov jedini odgovor na konkurenciju je spuštanje cene komercijalnim kupcima, bez obzira na aktuelnu cenu struje na berzama električne energije. Ogromni su stoga gubici, odnosno propušteni dobitak u elektroprivredama, manja je akumulacija kapitala i nema sredstava za nove, velike investicije.

Dokle smo stigli u procesu liberalizacije snabdevanja u odnosu na Istočnu Evropu?

Naše iskustvo u Rumuniji nam govori da je konkurencija na tamošnjem tržištu na znatno višem nivou od Srbije. Koncept privatizacije distribucije električne energije u Rumuniji omogućio je da to tržište bude veoma konkurentno, za razliku od Srbije ili Hrvatske.

ENERGIA grupa snabdeva krajnje kupce i prirodnim gasom u Rumuniji i Italiji. Posedujemo i u Srbiji licencu za snabdevanje gasom već tri godine, uložili smo resurse u sticanje te licence, ali je ona još uvek neupotrebljiva. Propisi u Srbiji omogućavaju konkurenciju i u snabdevanju gasom, ali nisu podzakonskim aktima precizirali način na koji Srbijagas treba da naplaćuje korišćenje gasovoda licenciranim snabdevačima. Zbog toga, nema stvarne konkurencije na tržištu gasa u Srbiji.

Koji su planovi kompanije ENERGIA Gas and Power u budućnosti?

Smatramo da, ako želite da trajete na tržištu, kupcima morate ponuditi i nešto više od struje i gasa. Morate im omogućiti da naprave određene uštede u potrošnji električne energije ili drugih energenata. Zbog toga nekim kupcima predlažemo i da na krovovima svojih fabrika ili poslovnih prostora instaliraju solarne panele i da tako od jednog klasičnog potrošača struje, postanu i mali proizvođači energije. Na taj način, tokom sunčanih sati, deo svoje potrošnje zamenjuju proizvodnjom, što im smanjuje ukupne troškove električne energije. Čak i domaćinstva mogu uštedeti postajući mikro proizvođači električne energije i to predlažemo domaćinstvima koje snabdevamo strujom.