Održana konferencija “Energija koja čuva planetu”

Konferenciju je otvorila Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, koja je istakla da „kao najveći investitor klimatskih projekata, Evropska investiciona banka (EIB) prva je donela ekološku politiku, gde je najavila prestanak investiranja u projekte s fosilnim gorivom i dala snažnu podršku održivim i obnovljivim izvorima energije.

Time je podržala inicijativu EU da Evropa do 2050. godine postane ekološki neutralna, gde bi ekonomski rast prestao da ima uticaj na životnu sredinu. EIB planira da ravnopravno podrži i zemlje Zapadnog Balkana u prelasku na zelenu ekonomiju. Ta pomoć će se realizovati kroz finansiranje, stručnu pomoć za razvoj ekoloških projekata i donacije EU.

Prelazak ka održivoj ekonomiji predstavljaće i šansu za ovaj region da se priključi proizvodnim i distributivnim lancima EU i stvaranju digitalno, energetski, ekološki i transportno integrisanog tržišta”.

Učesnici panela su bili: Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Željko Doleček, sekretar Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH , prof. dr Aleksandar Janjić, ekspert za energetsku efikasnost, Slavko Carić, predsednik IO Erste banke i Zoran Bojović, direktor i suvlasnik kompanija NOLEKO i „Unipromet”.

„Energetski sektor ima snagu, ali i posebnu odgovornost za dugoročne efekte po ljudsku zajednicu. Zato smo mi kao kompanija odlučili da od početka 2020. godine svim partnerima osiguramo energiju iz obnovljivih izvora. Tako svi zajedno učestvujemo u razvoju novih projekata OIE. Isplati se biti 100% zelen jer to znači biti 100% dugoročno održiv”.

Artur Goedicke
Chief Business Development Officer
ENERGIA Gas & Power

Konferencija posvećena održivim izvorima energije u Srbiji pod nazivom „Energija koja čuva planetu” održana je 1. oktobra s početkom od 10.30, u hotelu „Mona Plaza”, Beograd.

Panel diskusiju pod nazivom „Energija koja čuva planetu” moderirao je Velimir Gavrilović, generalni direktor kompanije ENERGIA Gas and Power.

TV OBJAVE